Manipularea fisierelor din Linia de Comanda

Bun venit la un nou tutorial Linux ce se aseamana putin cu cel anterior! Vei vedea ca vom folosi din nou aceleasi comenzi ca in video-ul trecut, dar exersand cat mai mult manipularea fisierelor, te vei obisnui sa le accessezi si sa lucrezi cu ele cat mai rapid.

 

Poti crea un fisier cu touch numele fisierului si adauga text in acest fisier. Comanda cat numele fisierului este pentru a-i vedea continutul.

 

Daca mai vrei sa creezi un fisier, poti da touch numele noului fisier, si cat numele fisierului sa vezi ce contine acest nou fisier. Atentie la comanda rm daca vrei sa stergi fisierul! Nu uita ca aceasta sterge complet fisierul.

 

Daca iti mai aduci aminte din video-ul trecut, mkdir numele folder-ului creeaza un nou folder. Cu ls-l numele folderului se poate vedea momentul in care folderul a fost creat, ceea ce este foarte interesant de stiut.

 

Cum in linia de comanda nu exista Drag&Drop ca in interfata grafica, mv numele fisierului de mutat si numele folderului in care trebuie acesta mutat/ este metoda prin care poti pune un fisier intr-un folder. ls numele folderului va afisa continutul acelui folder.

 

Cum comanda Rename nu exista, redenumirea se va face tot prin mv numele intial al folderului/o alta denumire de folder ce nu mai exista in locatia in care te afli.

 

Daca vrei sa stergi toate folderele si fisierele dintr-o anumita locatie, o poti oricand face dand comanda rm -rf numele folderului de sters. 

 

Aceste comenzi trebuie retinute si exersate deoarece te le vei folosi tot timpul. Tasta Tab iti va fi de cel mai mare folos deoarece face AutoComplete si iti usureaza astfel, semnificativ munca. Dar mai sunt multe de invatat despre Linux, mai exact Ubuntu, asa ca te astept si cu celelalte tutoriale. Multumesc pentru atentie si iti doresc mult succes!

Complete and Continue  
Discussion

0 comments