Introducere in Linia de Comanda din Linux

Acum ca ai ajuns la cel de-al 8-lea tutorial Linux, sa trecem la lucruri putin mai serioase si sa vedem cum se opereaza Ubuntu din linia de comanda. Iti voi arata cateva comenzi de baza in Linux, pentru ca tu sa te obisnuiesti cu ele si sa poti incepe folosi Ubuntu ca un adevarat profesionist. :)

 

Este bine de stiut ca marea majoritate a serverelor, mai putin cele de Windows, nu folosesc o linie de interfata grafica, ci una de comanda. Conectarea la ele va fi de la distanta, iar cunoasterea comenzilor de linie este absolut esentiala. In Ubuntu, linia de comanda este accesata prin Terminalul ce poate fi gasit in Search. Intrand in Terminal, se va deschide o fereastra in care prima oara va aparea user-ul si masina la care el este conectat. O prima comanda de baza este ls. ls vine de la List, adica unde te afli tu in tot sistemul de fisiere. Prin aceasta comanda, poti vedea tot ceea ce se afla in home, in locatia in care tu esti initial in sistem.

 

cd este comanda Change Directory, care schimba folderul in care tu te afli. Scriind in linia de comanda cd Desktop, te vei muta pe Desktop schimband home-ul. cd .. este echivalentul lui Back in interfata grafica.

 

pwd inseamna Print Working Directory si afiseaza folderul curent in care te afli. Vom vorbi despre ierarhia fisierilor mai tarziu, in urmatoarele tutoriale.

 

ls si numele unuia dintre foldere iti va arata continutul acelui folder. Poti sa te ajuti de tasta Tab, pe care o poti folosi pentru AutoComplete si pe care sunt convins ca o vei folosi din plin dupa ce te veri obisnui cu Ubuntu.

 

Te invit sa urmaresti video-ul daca vrei sa vezi mai in detaliu cum functioneaza linia de comanda. Lucrul cu aceasta este mult mai rapid. Sa nu mai mentionez ca serverele nu au o intefata grafica, facand cunoasterea comenzilor din linie absolut necesara.

Complete and Continue  
Discussion

2 comments